laupäev, 25. märts 2017

Chimamanda Ngozi Adichie "Americanah"

Jälle kingitus, seekord sõber Piretilt Hollandist. Esiteks ootas see tükk aega, millal järg selleni jõuab. Teiseks võttis see ka siis kaua aega, kui ma kord alustanud olin. Raamat on paks ja peale selle väga pisikese šriftiga kirjutatud, nii et tavalehekülgi oleks seal ilmselt olnud 700 või nii.

Lugu algab ja lõpeb Nigeerias. Ifemelu on noor tüdruk, kes riigis valitsevate segaste olude tõttu lahkub ja läheb ülikooli Ameerikasse. Algus on raske, aga siis elab ta sinna sisse, leiab paar boyfriendi ja avastab, et on olemas selline asi nagu rass. Ja et sellega on inimestel probleeme. Ifemelu hakkab kirjutama sellekohast blogi - aafriklased, afroameeriklased, valged ameeriklased, latiinoameeriklased ja igasugu vääritimõistmised, mis nende vahel tekivad.

Peab ütlema, et olles ise viis aastat Aafrikas elanud ja eriti palju nigeerlastega suhelnud, oli see üks ütlemata põnev lugemine. Üldiselt mõistsin ma Ifemelut hästi, aga eks temagi langes vahepeal sellesse lõksu, et kõik nagu peaksid teda mõistma, aga temal endal tundus olevat teise poole mõistmisega pisut raskusi.

Vahepeal läks asi ka natuke venima ja lõpp oli kuidagi kohustuslik, aga muidu üldiselt kirjastiili poolest, loo poolest ja perspektiivi poolest ka oli meeldiv lugemine. Ei pea kahetsema sihitult kulutatud tundide pärast. Soovitan. Minu käest saab laenata. :D


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Gabriel García Márquez "Augustis kohtume"

Varraku märtsiraamat.  Gabriel García Márquez on ilmselgelt kõige tuntum selle poolest, et kirjutas raamatu "Sada aastat üksildust"...